Hoitajat puhuvat vaihtelevasti englantia, jotkut vähemmän, jotkut enemmän. Kaikki ovat kuitenkin todella ystävällisiä. Asiakkaista muutama puhuu hiukan englantia, mikä oli mukava yllätys! Jos yhteistä kieltä ei löydy, kommunikoimme eleillä. Myös asiakkaiden läheisistä monet puhuvat englantia hyvin. Oli ihmeellistä huomata, miten englanninkieli alkaa tuntumaan niin todella kotoisalta, kun ympärillä puhutaan kuitenkin enimmäkseen hollantia, josta en ymmärrä mitään (ehkä harkkajaksojen loputtua muutaman sanan).
Apuväline "active lift", pyykkikärry, spoelkeuken eli huuhteluhuone, työasu, alusastioita ja hoitajajuliste |
Itse hoitotyö kokonaisuudessaan ei paljoa eroa suomalaisesta hoitotyöstä. Eroavaisuudet ovat pienissä yksityiskohdissa. Täällä asiakkaat asustavat yhden, kahden tai kolmen hengen huoneissa. Täällä ei erotella naisten ja miesten huoneita, vaan kolmen hengen huoneessa voi olla esimerkiksi kaksi naista ja yksi mies. He perustelevat tätä sillä, että osasto on koko ajan täynnä, eivätkä voi järjestellä huoneita sukupuolen mukaan. Huoneissa asiakkaat saavat yksityisyyttä verhoilla, joilla rajataan kaikille oma alue iltatoimien, yön ja aamutoimien ajaksi. Kaikissa huoneissa ei ole vessaa, vaan asiakkaat käyttävät käytävän varrella olevia vessoja. Eristysasiat täällä tuntuvat olevan jotenkin suurpiirteisiä, esimerkiksi kosketuseristyspotilas voi olla kolmen hengen huoneessa. Olen kuitenkin yrittänyt itse toimia eristyksien mukaan niin kuin Suomessa toimisin.
Aamu alkaa hiljaisella raportilla, jolloin hoitajat lukevat potilastietojärjestelmästä asiakkaiden tietoja ja viimeaikaisia tapahtumia. Työtehtäviä jaetaan ennen aamutoimille lähtöä. Asiakkaita avustetaan aamupesuissa ja pukemisessa. Asiakkaat käyttävät omia vaatteitaan ja perheenjäsenet huolehtivat vaatteiden pesusta. Apuvälineitä käytetään tarkoituksenmukaisesti ja apuvälineet ovatkin monipuolisia. Asiakkaat ohjataan aamutoimien jälkeen aamiaiselle olohuoneeseen. Osastolla on kaksi olohuonetta, joissa on ruokailua varten pöytiä ja tuoleja. Näitä huoneita kutsutaan nimellä "huiskamer". Keittiötyöntekijä tarjoaa heille aamiaista. Asiakkaat viettävät suurimman osan päivästään näissä olohuoneissa.
Den Haag & Delft
Lauantaina teimme päiväretken seitsemän muun vaihto-oppilaan kanssa Haagiin katselemaan nähtävyyksiä. Kävimme Rauhanpalatsin ulkopuolella ottamassa kuvia ja ihastelemassa vanhaa rakennusta. Kävelimme puiston poikki kohti Scheveningenin rantaa. Rannalla riitti paljon nähtävää ja kävimme myös suurella laiturilla, jossa oli kauppoja ja ravintoloita.
Matkustimme raitiovaunulla Delftiin, jossa ihastelimme myös nähtävyyksiä, kävimme ravintolassa syömässä ja kuljimme pitkin kauniita katuja, joita reunustivat kanaalit.
Ihana päivä! ❤
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti