sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Harkkaa ja reissua

Täällä päivät menee vauhdilla, varsinkin nyt, kun on saanut aloittaa harkan. Olen nyt kahden viikon ajan kulkenut harkassa. Harkkapaikka on siis geriatrinen kuntoutusosasto nimeltä Reggersoord, joka sijaitsee aivan Meppelin sairaalan läheisyydessä. Meppel on siis pieni kaupunki 16 minuutin junamatkan päässä Zwollesta. Reggersoordin tyypillinen asiakas on ikääntynyt lonkkaleikattu, joka ei ole vielä kotikuntoinen, vaan on Reggersoordissa ensin kuntoutusjaksolla.
Hoitajat puhuvat vaihtelevasti englantia, jotkut vähemmän, jotkut enemmän. Kaikki ovat kuitenkin todella ystävällisiä. Asiakkaista muutama puhuu hiukan englantia, mikä oli mukava yllätys! Jos yhteistä kieltä ei löydy, kommunikoimme eleillä. Myös asiakkaiden läheisistä monet puhuvat englantia hyvin. Oli ihmeellistä huomata, miten englanninkieli alkaa tuntumaan niin todella kotoisalta, kun ympärillä puhutaan kuitenkin enimmäkseen hollantia, josta en ymmärrä mitään (ehkä harkkajaksojen loputtua muutaman sanan).

Apuväline "active lift", pyykkikärry, spoelkeuken eli huuhteluhuone, työasu,
alusastioita ja hoitajajuliste
Itse hoitotyö kokonaisuudessaan ei paljoa eroa suomalaisesta hoitotyöstä. Eroavaisuudet ovat pienissä yksityiskohdissa. Täällä asiakkaat asustavat yhden, kahden tai kolmen hengen huoneissa. Täällä ei erotella naisten ja miesten huoneita, vaan kolmen hengen huoneessa voi olla esimerkiksi kaksi naista ja yksi mies. He perustelevat tätä sillä, että osasto on koko ajan täynnä, eivätkä voi järjestellä huoneita sukupuolen mukaan. Huoneissa asiakkaat saavat yksityisyyttä verhoilla, joilla rajataan kaikille oma alue iltatoimien, yön ja aamutoimien ajaksi. Kaikissa huoneissa ei ole vessaa, vaan asiakkaat käyttävät käytävän varrella olevia vessoja. Eristysasiat täällä tuntuvat olevan jotenkin suurpiirteisiä, esimerkiksi kosketuseristyspotilas voi olla kolmen hengen huoneessa. Olen kuitenkin yrittänyt itse toimia eristyksien mukaan niin kuin Suomessa toimisin. 

Aamu alkaa hiljaisella raportilla, jolloin hoitajat lukevat potilastietojärjestelmästä asiakkaiden tietoja ja viimeaikaisia tapahtumia. Työtehtäviä jaetaan ennen aamutoimille lähtöä. Asiakkaita avustetaan aamupesuissa ja pukemisessa. Asiakkaat käyttävät omia vaatteitaan ja perheenjäsenet huolehtivat vaatteiden pesusta. Apuvälineitä käytetään tarkoituksenmukaisesti ja apuvälineet ovatkin monipuolisia. Asiakkaat ohjataan aamutoimien jälkeen aamiaiselle olohuoneeseen. Osastolla on kaksi olohuonetta, joissa on ruokailua varten pöytiä ja tuoleja. Näitä huoneita kutsutaan nimellä "huiskamer". Keittiötyöntekijä tarjoaa heille aamiaista. Asiakkaat viettävät suurimman osan päivästään näissä olohuoneissa. 

Den Haag & Delft

Lauantaina teimme päiväretken seitsemän muun vaihto-oppilaan kanssa Haagiin katselemaan nähtävyyksiä. Kävimme Rauhanpalatsin ulkopuolella ottamassa kuvia ja ihastelemassa vanhaa rakennusta. Kävelimme puiston poikki kohti Scheveningenin rantaa. Rannalla riitti paljon nähtävää ja kävimme myös suurella laiturilla, jossa oli kauppoja ja ravintoloita. 

Matkustimme raitiovaunulla Delftiin, jossa ihastelimme myös nähtävyyksiä, kävimme ravintolassa syömässä ja kuljimme pitkin kauniita katuja, joita reunustivat kanaalit.

Ihana päivä! ❤


tiistai 12. maaliskuuta 2019

Tervetuloa Zwolleen!

Olen nyt muutaman päivän ajan saanut tutustua uuteen kotiini, Zwolleen. Asun siis rakennuksessa, jota kutsutaan nimellä Leliestraat (myös tämän kadun nimi). Tässä rakennuksessa useimmat ovat ihan tavallisia asukkaita, mutta muutama kerros on varattu opiskelijoille. Tässä kahden hengen luksusyksiössä minulla ei tosiaan ole vielä kämppäkaveria, eli saan asustella yksin. Huone on melko kotoisa ja toimiva, kyllä täällä viihtyy. 😊


Zwolle on mielestäni kaunis kaupunki, sen perusteella, mitä olen täällä nähnyt. Ihmiset ovat kohteliaita ja ystävällisiä. Zwollen katuja kävellessäni olen huomannut, että täällä asutaan todella tiiviisti. Asuntojen julkisivut ovat heti kävelykatujen reunassa, on todella outoa kulkea niin lähellä jonkun ulko-ovea.



Koska Hollannissa KAIKKI kulkevat polkupyörillä, olin minäkin vuokrannut itselleni pyörän. Pyörän vuokraus on halvempaa kuin käytetyn pyörän hankkiminen ja lisäksi vuokrapyörän huolto ja korjaus kuuluu vuokrahintaan. Täällä todellakin ihmiset pyöräilevät paljon - ja lujaa. Suurimpien autoteiden reunoilla on omat kaistansa pyöräilijöille ja joissakin risteyksissä omat liikennevalotkin pyöräilijöille. Täällä ei kuitenkaan käytetä pyöräillessä kypärää, ei edes pienet lapset. Valot ovat kuitenkin pyörässä pakolliset. Täällä kuljetaan myös jonkin verran skoottereilla, mutta en ole heilläkään nähnyt olevan kypärää käytössä.

Pyöräparkki Zwollen juna-asemalla

Sää täällä on ollut enemmän syksyinen kuin keväinen, sadetta ja kovaa tuulta on riittänyt nyt muutaman päivän ajan, joten ei ole huvittanut ulkoilla kovin paljoa. Sunnuntaina aamupäivällä vedin kuitenkin lenkkarit jalkaan, kävin juna-asemalla lataamassa junakorttiini lisää rahaa ja kävelin takaisin asunnolle päin keskustan kautta. Koska oli sunnuntai ja ei ollut vielä keskipäiväkään, ei keskustassa ollut paljon ihmisiä.


Maanantaiaamuna tapasin Windesheimin koordinaattorin, joka vei minut tapaamaan harkkapaikkani johtajaa. Harkkapaikkani on kuntoutusosasto, nimeltä Reggersoord, sairaalan läheisyydessä Meppelissä, jonne on n. 15 min junamatka. Sain tietää, että aloitan harkkani keskiviikkona. Meppelistä saavuttuamme täyttelimme koululla vielä papereita ja kävin myös Windesheimin International Officessa heidän pyynnöstä näyttämässä naamaani, että he tietävät minun olevan täällä.







Nyt innolla kohti uutta harjoittelua, kuulette siitä seuraavaksi!



lauantai 9. maaliskuuta 2019

Matkantekoa

Lähtöpäivää edeltävät fiilikset olivat kaikkea maan ja taivaan väliltä. Välillä tuntui todella epätodelliselta ja huvitti puhaltaa peli poikki, mutta yritin tsempata itseäni, koska onhan tämä todellakin once-in-a-lifetime-juttu!

Matkustin aamulla aikaisin junalla Seinäjoelta Helsingin lentoasemalle, josta lensin suoran lennon Amsterdamiin. Amsterdamin lentokentältä oli suhteellisen helppoa osata oikeaan junaan, jolla pääsin Zwolleen, sillä juna-asema sijaitsee lentokentän alapuolella. Opastetauluja lukiessa helpotti myös tietää niiden junien päätepysäkit, jotka pysähtyivät Zwollessa.

 






Viimeinen matkustusetappi oli raskain. Väsyneenä matkustamisesta kävelin Zwollen juna-asemalta asunnolleni. Noin kahden kilometrin matkassa minulla taisi mennä puoli tuntia matkalaukkujeni kanssa.

Saavuin asunnolleni jännittäen, minkälainen kämppis minua on vastassa. Ei ollut ketään! Sain asettua rauhassa taloksi ja tutustua uuteen kotiini. Laukkujen tyhjäämisen jälkeen oli aika hakea jääkaapin täytettä. Onneksi eräs terveydenhoitajaopiskelija meidän koulusta on ollut täällä jo yli kuukauden ajan, sain häneltä tiedon lähimmästä kaupasta, joten lähdin Google Mapsin avulla etsimään lähikauppaamme.

On siis aika tutustua uuten kotikaupunkiini, Zwolleen! 

maanantai 4. maaliskuuta 2019

Taustoja

Nimeni on Mari. Tervetuloa tämän blogin avulla mukaani vaihtojaksolle Alankomaihin! Olen toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Seinäjoen ammattikorkeakoulussa ja opiskelen monimuotoryhmässä töiden ohella. Tulen suorittamaan osan opinnoistani vaihtojaksolla Alankomaissa nyt kevään aikana. Lähtö on koko ajan lähempänä ja kerron teille nyt hiukan taustoja liittyen tähän vaihtojaksoon. 

Sain idean vaihtoon lähtemisestä kansainvälisen liikkuvuuden palveluiden koordinaattoreilta ja ajattelin kokeilla onneani, olisiko myös perheellisen monimuoto-opiskelijan mahdollista päästä vaihtoon ulkomaille. Hakuprosessi alkoi sujumaan hyvin ja mahdollisuus muuttui suunnitelmaksi. Asiat alkoivat järjestyä jo viime syksystä asti vähän kerrallaan. Minulle luotiin tunnukset eräälle nettisivustolle, jonka kautta lähetin vaihtokouluuni tarvittavia dokumentteja ja asiakirjoja. Jos haaveilette vaihtoon lähdöstä, näiden "paperitöiden" kanssa kannattaa olla ajoissa asialla.

Vaihtokouluni Windesheim University of Applied Sciences sijaitsee kaupungissa nimeltä Zwolle. Zwolle on noin tunnin junamatkan päässä Alankomaiden pääkaupungista Amsterdamista. Kerron teille enemmän Zwollesta, kunhan pääsen ensin itsekin tutustumaan siihen.

Miksi Alankomaat? Alankomaat valitsin siksi, että se sijaitsee Euroopassa ja ajattelin, että Euroopan sisällä matkustaminen on turvallisempaa kuin kauempana maailmalla. Vaihtoehtoina olisi ollut myös Norja tai Englanti, mutta Alankomaat vei sijainnillaan voiton. 


Tulen suorittamaan kolme harjoittelujaksoa Alankomaissa. Gerontologisen hoitotyön sekä mielenterveyshoitotyön harjoittelut suoritan palvelukodeissa Meppelissä, joista kirjoitan  myöhemmin tähän blogiin. Projektitoiminnan harjoittelun suoritan kirjoittamalla tätä blogia vaihtojaksoni ajan sekä kotiin palattuani kirjoitan loppuraportin.

Ihana palata kotiin!

Saavuin viikko sitten vihdoin kotiin! Tuntui, että viimeiset päivät Hollannissa olivat vain kotiin lähdön odottamista. Melkein kaikki tavara...